Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ország torta teszt

                                                     Teszt: zokogó szakértő elemezte az ország tortáit

2016. augusztus 23., kedd 10:56

 

"Óh, ez a tészta borzalmas!" – így kiáltott fel Damniczki Balázs cukrász, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnökségi tagja, amikor elé tettük az egyik teszttortát. Idén ugyanis szakértő segítségével kóstoltuk meg Magyarország legjobb tortáját, mely mostantól az ország tortája címet viseli, és csak meghatározott recept alapján készíthető el. Az idei nyertes Szó Gellért és az ő Őrség zöld aranya (Őrségi tökmagolajjal és málnával) nevű csodája lett. Arra voltunk kíváncsiak, vajon hogyan készíti el a többi cukrász ugyanazt a tortát.

A recept annyira részletes, hogy pontosan megadják, honnan szerezte be Szó az alapanyagokat, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete pedig kötelezi a cukrászokat, hogy abban semmilyen alkotóelemet sem minőségben, sem mennyiségben nem változtat meg a készítője. Damniczki nem számított túl jó eredményekre, de a teszt végén a fejét fogta és megszólalni is alig bírt. Ha kipróbálná a tortát, itt találja azokat a cukrászdákat, ahol biztosan árulják. Nem Damniczki az egyedüli, aki bírálta a másolatokat, Kolonics Zoltán cukrászmester a Világevő blogon fakadt ki a tortákat kóstolva.

Fontos tudni, hogy Szó Gellért pontosan leírta, milyen csokoládét használt a tortájához (Callebaut Velvet White), kitől vette a tökmagolajat (Batha-Porta Kft) és egyáltalán, hogyan kell elkészíteni a tortát. Ehhez még videós segítséget is kaphatnak a cukrászok, tehát senki nem mondhatja, hogy nem volt meg a lehetősége pontos információkat szerezni. Fontos tudni, hogy a cukrászok általában a 8-as szám többszörösével dolgoznak, tehát egy torta általában 8-16-24 stb. szeletes. Ebben az esetben viszont a 16 szelet helyett csak 14-be lehet vágni a tortát a puhasága miatt, ráadásul drága összetevőkből áll (fehér csokoládé, tökmagolaj, mandulaliszt és tejszín), ergo az ára érthetően magasabb, mint a megszokott tortáké. Tesztünkben egy kivétellel budapesti cukrászdák szerepelnek, ennek oka kizárólag az, hogy Budapesten élünk, és innen tudtuk beszerezni az édességeket. 

Ehhez képest gyötrelem és kín ami zajlott, sorra buktak meg a jónak gondolt cukrászdák. A vakteszten megnéztük a torták méretét, és alaposan kielemeztük az egyes rétegeket, az ízeket és egy etalon tortával hasonlítottuk őket össze.

Ha össze kéne foglalni egy mondatban a tesztet, a katasztrófa jelzőt használnák. Az, hogy néhány tortán a glazing, azaz a felső réteg kicsit vastagabb, vagy a tészta nem tökéletesen egyenletes, lehet technológiai gond, vagy ráfogható a megnövekedett keresletre, de a növényi tejszínre és a tökmagolaj teljes kihagyására nem lehet mentség. Ráadásul ez az egész Szó Gellérten és azokon a cukrászdákon csapódik le, amelyek minőségi terméket állítanak elő, és betartanak minden szabályt. Ha pedig jó sütit akarnak enni, akkor irány Salgótarján, ahol az eredetit ehetik, vagy a Bank utca, ahol a Sportban jót fognak kapni, illetve a Szamos bármelyik üzletében is.

Sport Cukrászda - V. Bank utca

Kellemes meglepetést okozott a Sport tortája, annyira, hogy szinte tökéletesnek kiáltottuk ki. Nincs ehhez mit hozzátenni, így kell elkészíteni Szó Gellért tortáját. 12546189_63817c0d07e2d158bc93149bd5a55677_wm.jpg